Plísně - nezvaný host v domácnosti

Plísně - nezvaný host v domácnosti

Plísně. Nevzhledné a zapáchající mnohobuněčné organismy, které znepříjemňují život řadě domácností. Nevítaný host v lecjaké koupelně, který může v krajním případě způsobit i vážné zdravotní potíže, a to hlavně osobám, které trápí dýchacími problémy.

Plísně milují místa, kde je patrná vysoká vlhkost vzduchu. A proto jsou právě koupelny terčem jejich útoků. Obecně postihují všechna místa, kde není zajištěna dostatečná cirkulace vzduchu. Ideální podmínky pro růst mají plísně tehdy, kdy je v místnosti vlhkost přesahující hranici 85 procent, a to při teplotě mezi dvaceti a třiceti stupni Celsia.

Základem úspěchu je hlavně větrání. Každá koupelna by měla mít své okno, díky čemuž dojde k pravidelné výměně vzduchu. Řešením mohou být různé odvody vzdušné vlhkosti, které díky svému průduchu ve stropě vlhký vzduch snadno odsají.

Pokud koupelnu už plíseň přeci jen zasáhne, je několik základních možností, jak s ní zatočit. Prvním úkolem je užití vhodný dezinfekčních prostředků a následná aplikace kýženého přípravku, jako je třeba Bref, Larrin nebo Savo proti plísním.

Mezi možnosti však patří i některé babské rady, což mohou ocenit hlavně příznivci takzvaných netoxických domácností. Jde třeba o obyčejný vinný ocet, kterým se stěny snadno postříkají. Agresivnější metodou je třeba roztok modré skalice, jenž je možné natírat hned v několika vrstvách ještě před malováním. Podobné využití má třeba i hašené vápno, které je podle mnohých odborníků asi tou nejlevnější dezinfekcí proti plísním.

U nás v EkoBIT dobře víme, jak je boj s plísněmi vysilující, a proto vám s nimi můžeme rádi pomoci. Pravidelnými a ekologickými se dlouhodobě zaobíráme, a proto se stačí kouknout na náš web.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Dezinfekce ozonováním

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek