Jak čistit digestoř?

Jak čistit digestoř?

Mastná digestoř. Běžná strast asi každé domácnosti. Když je znečištěná, nepůsobí esteticky a ani nefunguje správným způsobem. Díky pravidelné údržbě ale bude toto kuchyňské zařízení lépe fungovat i déle sloužit a občas byste neměli zapomínat ani na její hloubkové čištění.

Digestoř je v každé kuchyni velmi důležitá. Jde totiž o spotřebič, který pomáhá eliminovat nejrůznější pachy, kouř nebo třeba nebezpečné toxiny. I proto je potřeba, aby se digestoř udržovala perfektně čistá. Pokud tomu tak není, může znečištěná digestoř v krajním případě způsobit i požár.

Nejlepší je samozřejmě pravidelné mytí digestoře. Pokud se totiž dělá jen nárazově, je celý proces mnohem náročnější i více vyčerpávající. Jestliže tento kuchyňský spotřebič používáte každodenně, je vhodné jej vyčistit alespoň jedenkrát měsíčně. Myslete i na mytí své digestoře při úklidu kanceláří, kde se do mytí skoro nikomu z kolegů většinou nechce.

Celý úklidový a mycí proces kolem digestoře je však poměrně jednoduchý. Bez gumových rukavic se ale při něm neobejdete. Přírodní i chemické čistící prostředky totiž mohou lidské pokožce i nepříjemně ublížit.

Digestoř nejprve zbavte prachových částic. Zaměřte se na prach, který je přichycený k mastnotě. Následně kuchyňské zařízení umyjte zvenčí, a to pomocí horké mýdlové vody. Na odolnou mastnotu použijte ocet, který využijete i u jiných úklidů v domácnosti.

Poté se už zaměřte na vnitřek digestoře. Nezapomeňte na kovový filtr, který namočte na několik minut do speciální směsi vody, několika lžic jedlé sody a mycího prostředku. Pak jej speciálním kartáčkem vydrhněte.

Následně už zbývá jen textilní nebo uhlíkový filtr, které však není potřeba měnit při každém čištění. Zaměřte se na tyto filtry jen ve chvíli, kdy vám přijdou už ze své podstaty nefunkční.

Závěrem celý povrch digestoře vyleštěte, a to vzhledem k citlivému povrhu speciálním hadříkem z mikrovlákna.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklid činžovních domů

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek