Jak na jaře uklidit byt podle Feng šuej?

Jak na jaře uklidit byt podle Feng šuej?

Sluníčko vykouklo, a tak je jako každý rok na řadě pořádný jarní úklid. Takové jarní uklízení může být nejen namáhavé, ale také pěkný chaos. Dejte mu řád a inspirujte se čínskou filozofií Feng šuej! Takový úklid jste totiž ještě neviděli.

Harmonický domov plný pozitivní energie

Feng šuej je tradiční čínská filozofie, učení, která se zabývá vztahem člověka a prostoru, ve kterém žije. Obsahuje mnoho rad, jak ze své domácnosti vytvořit harmonický domov plný pozitivní energie. Učení slibuje, že pokud se jím budete při úklidu inspirovat, budete spokojení nejen vy, ale i vaše rodina a návštěvy k vám budou vždy chodit rády. Do takového úklidu navíc můžete zapojit celou rodinu – děti naučíte uklízet své pokojíčky a pomohou vám s výzdobou, manžela pošlete do garáže a sklepa, ať se ujme chlapské práce.

Nakupte pytle na odpadky, čistící přípravky a květiny a vrhneme se na to! Na jaře, více než kdy jindy, je potřeba vyházet staré věci a dát prostor těm novým. Podle učení Feng šuej byste v bytě neměli mít věci, které už k ničemu neslouží a ani vás k nim nepojí pěkné vzpomínky. S takovými věcmi nekompromisně do koše! To samé s oblečením – módní kousky, které jste na sobě ale neměli více než rok, do skříně nepatří – některé můžete odnést do second handů, vyměnit s kamarádkami nebo věnovat charitě (do speciálních kontejnerů na obnošené šatstvo), s ostatními pryč.

Upravený vstup přivítá vás i návštěvu

Potom se ujměte čistících prostředků, koštěte a vysavače a pusťte se do úklidu. Až bude vše zářit čistotou, ukliďte pomůcky někam, kde nebudou na očích. Podle Feng šuej je totiž důležité, aby tyto předměty nebyly na první pohled vidět.

Důležitý je už vstup do domu. Prostor před dveřmi by měl být upravený, květináč s oblíbenou pokojovou květinou je dobrým nápadem. Domů se pak budete více těšit a návštěvu přivítáte ještě dřív, než jí vůbec otevřete dveře.

Podle Feng šuej je také důležité odstranit předměty, které by vám mohly křížit cesty po bytě. Pokud máte malé a úzké chodby, měly by na nich být jen nejdůležitější věci. To, co jde uklidit jinam, odneste. Pro zvětšení prostoru můžete do chodeb nainstalovat zrcadla. Ne však naproti vchodu.

Ukliďte i v hlavě. Špatné vzpomínky musí pryč

Ukliďte si i ve své hlavě. Předměty, které vám připomínají negativní vzpomínky, jako jsou dárky a vzkazy od bývalého přítele, musí nekompromisně pryč. Podle Feng šuej totiž každá i povědomá negativní energie v domě kazí harmonii a ničí pohodu. Stejně jako věci, které nefungují – hodinky, jejichž ručičky už neobíhají kolem dokola, buď nechte opravit, nebo vyhoďte, to samé se týká starých telefonů a jiných zařízení.

Pro harmonický domov jsou důležité i barvy

To je totiž to první, co při příchodu do místnosti vnímáte. A kdy jindy, než na jaře, se pustit do malování stěn a nákupů doplňků do bytu?

Do kuchyně se hodí světlé a teplé barvy, jako je třeba žlutá a červená. Ale pozor! S červenou to nepřehánějte, je to sice barva bohatství a štěstí, některé odstíny však mohou být lehce agresivní a zneklidňující. 

Do ložnice se pak hodí spíš tlumené nevýrazné barvy, které uklidňují a neruší spánek. Tady můžete požít třeba světle modrou, světle zelenou, šedou či béžovou. 

Na stěny koupelny pak použijte barvy světlé, čisté – bílou, modrou či světle zelenou. 

Do obývacího pokoje se hodí spíš zemitější barvy, tedy odstíny žluté a hnědé. Tady se ale nemusíte bát ani vzorů. Na dětském pokoji se můžete vyřídit podle vkusu své ratolesti.

A jak na jarní výzdobu? 

Té se podle Feng šuej vůbec nemusíte bát. Povoleny jsou veselé barvy i vzory, vlastní výrobky i koupené dekorace, vše ale musí ladit s prostorem a předmětů nesmí být zbytečně moc. Doslova žádané jsou pokojové rostliny – ale pozor! Rozhodně nekupujte řezaná ani suchá kvítka. Do obývacího pokoje si pořiďte akvárium s rybičkami. Evokuje klid a mír a podle Feng šuej přinášejí do domácnosti úspěch a bohatství. Pro vnitřní pohodu také není od věci nechat vyvolat fotografie své rodiny a předků.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklidové služby Praha

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek