Jak správně vyčistit sedačku

Jak správně vyčistit sedačku

Sedací souprava dostává asi pěkně zabrat i u vás, což se na ní zákonitě podepisuje. Postupem času se objevují různě velké skvrny „nejasného“ původu, které narušují její dokonalý vzhled. Chcete se pustit do čištění sedačky, ale nevíte, jak na to? Potom rozhodně musíte číst dále – přinášíme vám návod, jak dokonale vyčistit sedačku čalouněnou i koženou.

Jak postupovat při čistění čalouněné sedačky

Pokud máte sedačku s čalouněným potahem, můžete využít hned několik metod čištění. Na malé skvrny můžete použít například obyčejný prací prášek. Stačí ho nasypat na skvrnu a místo navlhčit. Nechte působit cca 15 minut, poté si vezměte hadřík či obyčejnou houbičku a jemnými krouživými pohyby prášek do místa vetřete. Netlačte ale moc, abyste nenarušili strukturu potahové látky. V dalším kroku namočte hadřík do vody, odstraňte prášek a místo nechte zaschnout. Pro čištění malých skvrnek můžete stejným způsobem použít i octovou vodu.

Pokud máte na sedačce velké skvrny, které takto nejdou vyčistit, je třeba si vzít na pomoc speciální přípravky. Koupit si můžete speciální pěnové čističe na čalouněný nábytek. Seženete je v každé dobré drogerii.

Jestliže vaše čalouněná sedačka potřebuje kompletní očistu, určitě je nejlepší použít mokré čištění vysavačem. Pokud ho nemáte, můžete využít naše strojové čištění Za vyčistění sedačky nezaplatíte moc a budete mít jistotu, že bude dokonale čistá.

Jak postupovat při čistění kožené sedačky

Kůže je pevný, ovšem současně i velice citlivý materiál. Při čištění kožené sedačky je vždy nezbytně nutné používat jen k tomu určené přípravky. Ostatní by mohly narušit povrch kůže a nenávratně ji poničit. Přípravky seženete v drogerii. Při jejich výběru zohledněte typ kůže. Přípravky na čistění kůže by měly být pH neutrální, jinak hrozí změna barvy kůže.

Při čistění kožené sedačky je nutné postupovat pomalu a používat i speciální pomůcky jako velmi jemný kartáček, aplikační houbička a utěrky z mikrovlákna. Postupujte vždy podle návodu. Na kůži netlačte, abyste nenarušili povrchovou strukturu. Před čistěním je důležité ze sedačky odstranit všechny hrubší nečistoty – nikdy k tomu nepoužívejte vysavač, ten by mohl kůži poškrábat. Použijte raději běžnou prachovku nebo utěrku. I v tomto případě je určitě vhodné, když přípravek vyzkoušíte na malé a méně viditelné části sedačky.

Jak často sedačku čistit?

Ideálně by měla být kompletní očista provedena 2x ročně. V případě potřeby i častěji!

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklidové služby Praha

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek