Leštění zrcadla

Leštění zrcadla

Leštění zrcadla. Nekonečný boj pro mnoho českých hospodyněk. I po několika mytích na zrcadlech stále zůstávají menší usazeninky, drobnější kapky vody nebo třeba šmouhy. Zrcadlo se stále neblýská tak, jak by mělo. Zkuste ale jen pár triků a vaše zrcadlo v ložnici, chodbě nebo třeba koupelně už zase bude zářit novotou.

U nás v ekologickém úklidu víme, že nejméně ideální cestou k úspěchu jsou při leštění takzvané krouživé pohyby. Ze zkušenosti tušíme, že daleko lepším způsobem je leštění ze strany na stranu, odshora dolů. Jen tak si totiž budete jistí, že jste se zaobírali opravdu celé ploše vašeho zrcadla. Nebude se tak věnovat místům, která už před tím byly jednou leštěna.

S leštícím prostředkem se snažte šetřit. Všeho totiž moc škodí. Zároveň myslete na to, že příliš mokré zrcadlo je daleko náchylnější k možnému poškození. Zrcadlo vždy otřete do sucha a k tomu se snažte užívat i vhodnou utěrku z těch nejemnějších mikrovláken.

Rozhodněte se vyhněte papírovým utěrkám. Ty totiž na zrcadlech zanechávají bílé kousky či žmolky, kvůli čemuž zrcadla následně vypadají jako špinavá. Použitý hadřík by měl být takový, aby nepouštěl žádná vlákna.

Používaný čistič by zároveň neměl obsahovat žádná barviva, vůně nebo mýdla. Tyto přísady totiž mají tendenci způsobovat, že se na ploše zrcadla následně usadí tenký film, který má tendenci vytvářet nevzhledné šmouhy.

Na skleněné povrchy vám bude stačit prostředek na bázi alkoholu, který si snadno poradí s otisky rukou nebo zaschlými skvrnami. Vhodnou možností je ale také třeba i obyčejná směs vody a citrónu, která si poradí téměř se všemi možnými nástrahami.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Více o úklidu domácností

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek