Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit na změnu. Úklid a stěhování, toho se většina lidí děsí, že to zabere čas, bude to namáhavé a tak podobně. Zas tak náročná příprava na nové majitele nebo nájemce ale nebude. Držte se našich rad a půjde to jako po másle!

Úklid bytu je základ úspěchu

Každému je jeho důležitost jasná, ale spousta lidí jej podceňuje. Řeč je samozřejmě o úklidu. A ten zdaleka není jen o čistících přípravcích, mopu a vysavači, ale hlavně o osobních věcech. Do koše vyhoďte vše, co už nepotřebujete – oblečení, které jste už dlouho neoblékli, nefungující elektroniku, účtenky, které už vám jsou k ničemu, nádobí, jež si do nového domova nechcete vzít a tak podobně. Nejen, že vám protřídění věcí a zbavení se nepotřebných ušetří několik cest s krabicemi do auta, ale i celkový úklid pak budete mít o dost jednodušší. Čím totiž máte méně věcí, tím rychlejší bude úklid. Pokud je to potřeba, pusťte se i do oprav. Kapající kohoutek nebo netěsnící okno byste měli opravit ještě před tím, než byt nabídnete ke koupi či pronájmu. Naopak malování stěn není vůbec nutné – podnájemník nebo nový majitel si byt vymaluje podle svého vkusu. Pak vezměte do ruky čistící prostředky a pusťte se do úklidu. Zvlášť si dejte záležet v kuchyni a koupelně, právě na ně se totiž zájemci dívají jako první a zaprášené kachličky nebo sporák, na kterém je vidět, co jste měli včera k večeři, by je mohli odradit.

Prodáváme – vše musí pryč

Chcete byt prodat, ale ještě v něm bydlíte? I tak je dobré se připravit. Zájemcům o váš bývalý domov byste měli ukázat byt co nejblíže takovému stavu, v jakém jim ho poté předáte. Věci, které nepoužíváte denně, převezte do nového bydliště, osobní předměty schovejte. Pokud se s budoucím majitelem dohodnete na tom, že v bytě některé věci zůstanou (zpravidla to bývá nábytek), označte je. Naopak oddělte předměty, které si z bytu odvezete. Místnosti by ale neměly vypadat stroze a měly by zájemce takzvaně lákat. Proto je dobré prozatím nechat na svém místě pokojové květiny, záclony a závěsy, sem tam nějaký obraz. Bez těchto doplňků by mohl byt vypadat studeně a nepřátelsky a potenciální zájemce spíš odradit.

Pronájem – co nechat a co vyhodit?

Než nabídnete byt k pronájmu, musíte si rozmyslet, co v bytě nechat a co vyhodit. Jedná se hlavně o nábytek, elektroniku, doplňky, obrazy a nádobí. Pokud chcete byt pronajmout studentům, můžete v něm nechat staré skříně i nádobí. Naopak pokud se do vašeho bývalého domova bude stěhovat mladá rodina, budou si noví obyvatelé nejspíš chtít zařídit domácnost sami. Rozhodně byste ovšem v bytě neměli nechat osobní předměty, ty, ke kterým máte nějaký bližší vztah.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklid bytových domů

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek