Jak chytře odstranit jakékoliv skvrny

Jak chytře odstranit jakékoliv skvrny

Určitě každému z nás se stalo, ať už po odchodu návštěvy, po večírku nebo při úklidu jsme objevili skvrnu. Bohužel právě na našem oblíbeném polštáři, či na sedací soupravě, zácloně, ubrusu. Samozřejmě v dnešní době existují specializované úklidové firmy, které tento problém hravě vyřeší. Z hlediska rozsahu dané škody je to však někdy velice neekonomické a někdy i zhola nemožné. Nepropadáme však panice, všechno se dá ještě zachránit. Ovšem je důležité brát ohled na to, že není skvrna jako skvrna a na každou platí něco jiného. Proto vám přinášíme několik rad a typů, jak z takového maléru vybruslit nejjednodušeji, nejlevněji a nejefektivněji.

Postup při odstraňování skvrn

  • Nejprve je důležité zjistit původ skvrny. Jinak se čistí skvrny od ovoce, tekutin a třeba mastných pokrmů. Pochopitelně jde o to se skvrny zbavit a ne ji udělat ještě větší.
  • Ze skvrny odstraníme nečistoty např. zbytky pokrmu nebo kousky vosku.
  • Na skvrnu použijeme saponát anebo chemický přípravek, který je na naší skvrnu vhodný a doporučen. Důkladně si prostudujeme návod k použití daného přípravku. Na odstraňování skvrn se nedoporučuje používat horkou vodu, která způsobí probarvení vlákniny. Tím se stává skvrnou neodstranitelnou.

Rady pro konkrétní skvrny

Krev

  • Čerstvou krev na tkanině pereme ve studené vodě spolu s kuchyňskou solí nebo mýdlem. Zaschlou krev odstraníme na bílém prádle směsí peroxidu vodíku s trochou amoniaku. Nepoužívat však na barevné a silonové tkaniny.

 

Lak na nehty

  • Takové skvrny čistíme pomocí odlakovače na nehty. Je však vhodné vyzkoušet reakci látky na odlakovač, který by ji mohl zejména u umělých tkanin poškodit nebo rozleptat. Doporučujeme látku se skvrnou podložit savým papírem, do kterého se bude nečistota vsávat.

 

Parfém

  • Pokud to materiál dovolí, lze barevné stopy od parfému dobělit nebo ošetřit kyselinou citrónovou anebo čistit lihem.

 

Rtěnka

  • Ze skvrny nejprve odstraníme tukovou složku, dbáme však na to, abychom ji nerozmazali. Poté vhodným saponátem (např. Vanish) skvrnu odstraníme. Podle druhu tkaniny můžeme dobělit 3 % peroxidem vodíku.

 

Žvýkačka

  • Nejprve látku se skvrnou vložíme na chvíli do mrazáku, aby žvýkačka ztuhla anebo ji potíráme kouskem ledu. Zmrazenou žvýkačku opatrně odstraníme, abychom nepoškodili vlákna textílie. Zbylé části lze odstranit odlakovačem na nehty nebo rozpouštědlem.

 

Vosk

  • Opatrně odstraníme ztuhlý nános vosku z tkaniny. Pokud se jedná o barevný vosk, v žádném případě skvrnu nepřežehlujeme. Mohlo by se stát, že by se tkanina obarvila. Nejvhodnější je potřít skvrnu saponátem. Necháme chvilku působit, poklepeme a následně vypereme ve vlažné vodě. Skvrny od bílého vosku odstraníme tak, že látku vložíme mezi dva savé papíry a přežehlíme je žehličkou. Papír měníme nebo posouváme, aby nedošlo k rozšíření skvrny. Zbytek vosku můžeme odstranit chemickým benzínem nebo saponátem a následně vypereme ve vlažné vodě.

 

Inkoust

  • Pokud je to možné, skvrnu ihned vsajeme savým papírem. Dále pak namočíme do vlažné vody spolu s kuchyňskou solí. Barevné zbytky dočistíme 3 % peroxidem vodíku. Staré skvrny necháme raději vyčistit v čistírně.

 

Káva

  • Čerstvou skvrnu odstraníme vlažnou vodou spolu s přídavkem pracího prostředku s bělící složkou. Barevné zbytky dobělíme 3 % peroxidem vodíku. Starou skvrnu od kávy doporučujeme svěřit čistírně.

 

Čaj

  • Čerstvé skvrny vyčistíme pomocí saponátu anebo vlažné vody s citrónovou šťávou. Staré skvrny odstraníme směsí 50 % alkoholu a 50 % bílého octa. Po propláchnutí ve vodě necháme na skvrnu působit 10 % roztok kyseliny citrónové. Barevné zbytky dobělíme 3 % peroxidu vodíku.

 

Bílé víno

  • Skvrnu potíráme lihem, poté roztokem saponátu. Tkaninu pak propláchneme ve vlažné vodě.

 

Červené víno

  • Skvrnu ihned posypeme kuchyňskou solí a pak vypereme v pracím prostředku s bělící složkou. Barevné zbytky můžeme dobělit 3 % peroxidu vodíku. Necháme-li skvrnu od vína zaschnout, je téměř nemožné ji odstranit.

 

Mléko

  • Na čerstvé skvrny v žádném případě nepoužijeme teplou vodu. Pereme ve vlažné lázni pracím práškem s obsahem enzymů. Mléko obsahuje tuk, který odstraníme lihem nebo silným saponátem.

 

Pivo

  • Starou skvrnu raději svěříme do odborných rukou čistírny. Čerstvou skvrnu odstraníme ve vlažné vodě s přídavkem kuchyňské soli nebo lihu.

 

Ovoce

  • Čerstvé skvrny je nejvhodnější čistit okamžitě pod tekoucí vlažnou vodou s příměsí bělícího pracího prášku s obsahem enzymů. Barevné zbytky dobělíme 3 % peroxidu vodíku.

 

Vejce

  • Čerstvou skvrnu od bílku pereme ve vlažné nebo studené vodě (nikdy však v horké) spolu s pracím prostředkem s obsahem enzymů. Zaschlou starou skvrnu dočistíme slabým roztokem čpavku. Žloutek naopak necháme zaschnout a skvrnu opatrně vykartáčujeme. Poté čistíme vlažnou vodou a pracím prostředkem s obsahem enzymů. Zbytky dočistíme 3 % čpavkem.

 

Špenát

  • Na skvrnu od špenátu je osvědčený obyčejný rozkrojený brambor, kterým přejíždíme po skvrně.

 

Čokoláda

  • I velmi staré skvrny od čokolády ošetříme glycerínem a potom vymácháme. Čerstvou skvrnu posypeme kuchyňskou solí a vymýváme vlhkým hadrem.

 

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklid bytových domů

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek