Zákaz jednorázových plastů přijde už v červenci

Zákaz jednorázových plastů přijde už v červenci

To, co jednotlivci ušetří, se ve firmě obratem zase snadno nahromadí. Proto je správnou cestou k naší lepší ekologické budoucnosti razantněji postrčit trh, aby začal nacházet lepší než jednorázová řešení.

K uskutečnění bohulibých cílů může sice sloužit tlak veřejnosti, ale doprovodná bouřlivá diskuse, která je denní realitou diskusí a sociálních sítí už nepatří ke zdravým a sluníčkovým způsobům trávení volného času. Naštvanost veřejnosti není ani tak snadno měřitelná.

Pragmatičtější a pro psychiku lidstva zdravější řešení je ovlivňování tržních zákonů džungle pomocí regulací a zákazů. Ona už se pak nějaká inovace najde. Taky to pak má i měřitelné praktické dopady.

Zakažme jednorázové plasty!

A je to tady, jako Evropa táhneme za jeden provaz. Už nechceme žádné provinilé pocity při pohledu na mořské koníky zamotané do plastů. Od 1.července se u nás na základě směrnice z evropského parlamentu nesmí uvádět do oběhu jednorázové plastové nádobí a další ohavné komponenty typu držáků na balónky.

Níže v textu přinášíme jejich výčet, ale ještě předtím se vás chceme zeptat, s čím se podle vás nejvíc bojuje u vás na pracovišti?

U nás hromadící hitparádu vedou:

  • Plastové lahve od nealka – ale ty už dávno nepoužíváme, chachá, místo toho máme dvě filtrovací konvice na vodu a takto si tu spolu pijem.

 

  • Skleněné láhve - od piva a vína se jich po večírcích sejde vždy dostatek (hurá, už se zase můžeme scházet) – všechno recyklujeme, nehledě na zbytkové promile po firemním teambuildingu. A naše uklízečky zase byly dávno instruovány, kam s tím do sběru.

 

  • Kapsle na kávu – tak těch bychom se celkem rádi zbavili, ale naštěstí se taky recyklují. Lépe řečeno, jmenovitě firma Nespresso své kapsle recykluje a pravidelně si k nám jezdí pro použitou kávu, takže jistou náplastí na toho Krakena, kterého vynálezem svých kapslí vypustili, to přece jen je.

 

  • Obaly od jídla a obědů – tady se pomalu ohlížíme po Re-krabičkách a bio obalech, ale jinak s tím nelze nic dělat než to, že se blíží jejich zákaz. Jsme velmi zvědaví, co se bude dít, a jestli budeme do půl roku všichni ochotně točit vratné obaly. Pandemie s jednorázovými plasty hodně zamávala směrem nahoru!

 

A teď si přečtěte tu zprávu:

Výrobky, kterých se týká zákaz uvádění na trh (doprodej zásob může ještě rok pokračovat):

Nejpozději od 1. července roku 2021 se nesmí uvádět na trh a od 1. července roku 2022 se nesmí na pultech obchodů objevit žádný z následujících výrobků, a to i v případě, že by šlo o bioplast:

  • Plastové vatové tyčinky

 

  • Plastové příbory, talíře

 

  • Plastová brčka a míchátka

 

  • Plastové tyčky k balónkům

 

  • Nádoby na potraviny a nápoje z expandovaného polystyrénu

 

  • Produkty z oxo-rozložitelných plastů



Snížení spotřeby se týká následujících:

 

  • Plastové nádoby na potraviny, kdy je jídlo určeno k okamžité spotřebě, bez další kuchyňské úpravy

 

  • Plastové nápojové kelímky, včetně jejich víček

 

  • Kelímky z kartónu s vnitřním plastovým potahem

 

  • Kelímky z bioplastu

 

V roce 2022 bude třeba ohlásit, jakých čísel jsme dosáhli, závazek tedy není striktně daný.

Zpoplatnění igelitových tašek jejich spotřebu snížilo o 80%, tak není vyloučená i u plastových obalů na jídlo a pití.

Tak, a teď už se těšíme na ty inovace v odvětví dřevěných talířů a příborů.

ZDROJE:
https://www.ekonews.cz/zakaz-jednorazovych-plastu-se-blizi-skonci-usostoury-i-balonky-na-plastove-tycce
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/plasty-zakaz-zakon-brabec-brcka-tycky-nadobi.A210125_180555_ekonomika_ven

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklidové služby Praha

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek