Jak na čištění trouby?

Jak na čištění trouby?

Pracné, zdlouhavé, vysilující. To je většinou mytí trouby. Usazená mastnota, špinavý rošt nebo připálené jídlo totiž může značně přidělat vrásky na čele. Existuje však několik triků, jak si mytí trouby ulehčit i zpříjemnit a ušetřit tak hromadu času.

Nejjednodušším způsobem, jak svou troubu držet v čistotě, je její poctivé mytí po každém pečení, a to při teplotě alespoň třiceti stupňů celsia.

Před celým procesem nejprve vyndejte rošty i plechy, které následně namočte do horké vody, díky čemuž se vám tyto části budou následně mnohem lépe čistit. Nezapomínejte ani na skleněná dvířka, které čas od času rozeberte a vyčistěte.

V celém čistícím procesu kuchyňské trouby vám postačí jen obyčejný namočený hadřík. Pokud nechcete troubu poničit, vyhněte se hlavně nejrůznějším drátěnkám i dalším podobným ostrým předmětům. Škody, které mohou napáchat, se vám totiž následně jen těžko podaří zvrátit.

K účinnému čištění se však třeba i speciální čističe. Při jejích výběru si ale dejte záležet a vybírejte jen ty, které jsou účinné, a hlavně zdravotně nezávadné. V téměř každé maloobchodní prodejně najdete speciální čističe na myt přímo trouby, díky kterým nedojde k poškození vnitřního povrchu.

Stále častěji se při mytí trouby používá i prostá jedná soda, a to hlavně speciální pasta z ní. Tu připravíte z teplé vody a půl hrnku sody.

Pomoci může při čištění i ocet, který účinek jedlé sody ještě zvyšuje. Ocet se sodou totiž začne brzy reagovat a vytvoří unikátní pěnu. Vtáhne do sebe všechny nečistoty a mastnotu, kterou následně stačí jen jednoduše setřít.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklidové služby Praha

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek