Jak na linoleum?

Jak na linoleum?

Péče o podlahové linoleum není žádná věda. K perfektní čistotě vám totiž často postačí jen to, co máte většinou standardně doma. Na jeho pravidelnou údržbu ale rozhodně nezapomínejte, neboť linoleum už dávno není úplně levná záležitost.

První krok při klasické úklidové péči o podlahové linoleum je podobný jako u dalších podlahových krytin. Nejprve je totiž potřeba podlahu dostatečně vysát či zamést, aby nedošlo třeba k poškrábání či poškození podlahy od nejrůznějších hrubých nečistot.

Pro běžné čištění je dostačující teplá voda, kterou smíchejte třeba s dostupným mýdlem na prádlo. Přidat ale můžete třeba i obyčejnou aviváž. Vzniklým roztokem pak podlahu vytřete tak, jak jste zvyklí. Nejsou totiž potřeba jakékoliv speciální úkony.

Pokud se ale na podlahové krytině usadily nějaké silnější skvrny, je potřeba přistoupit k jiné formě mytí či údržby. Na šmouhy od nábytku se hodí třeba klasická guma. S rzí pak dokáže skoncovat běžně dostupná citronová šťáva, kterou můžete na postižené místo normálně nalít a po chvílí je možné jí setřít. S následky propisky pomůže kuchyňská sůl s několika kapkami octa.

Existují však prostředky, které by na lino být používány neměly. Jde hlavně o benzin, petrolej, nejrůznější bělidla či rozpouštědla. Tyto přípravky by mohly i velmi kvalitní podlahové linoleum při úklidech v domácnosti i nenávratně poškodit, což by byla velká škoda.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Strojové čištění podlah

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek