Jak na připáleniny?

Jak na připáleniny?

Připálený hrnec. Nehoda, která se v kuchyni někdy stala už asi každému. Nemusí to být ale taková pohroma, jak by se na první pohled mohlo zdát. Existuje totiž několik triků, jak snadno vrátit připálený hrnec, pánev nebo kuchyňské plechy zpět do provozuschopného stavu a na nich u nás v EkoBIT při pravidelných úklidech po celé České republice obvykle stavíme.

První možnost je spojená s obyčejnou kostkou cukru. Nechte hrnec či plech chvilku odmočit a následně zkuste zmíněnou kostkou cukru připálená místa stírat. Poté už jen takový povrch opláchněte a běžným saponátem na nádobí umyjte.

Podobný dopad jako už zmíněné kostky cukru má třeba i sůl. Stačí nasypat pár lžic soli na připálený povrch hrnce či plechu a celé to pořádně vydrhnout. Následně už to jen klasicky vyčistíte a sami uvidíte, jak snadno spálenina nebo třeba i mastnota dolů půjde.

V EkoBIT se nám osvědčil třeba i černý čaj. Pravidelně u nás pro takové potřeby užíváme klasické a zároveň cenově dostupné čajové sáčky, které jsou na odmaštění kuchyňské pánve opravdu perfektní. Stačí jimi mastný povrch přetřít a mastnota se během tohoto procesu do pytlíku následně snadno vsákne.

Zapomenout nesmíme ani na směs citronu a vody. Stačí do ní namočit houbičku na nádobí a následně ji nanést na špinavý povrch hrnce.

Vyzkoušet ale můžete třeba i směs octu a vodu, která je perfektní třeba i na usazený vodní kámen. Nechte v hrnci směs přejít varem, připálené zbytky se poté začnou pomalu oddělovat a následně už jen hrnec nakonec klasicky opláchnete běžným saponátem. O chvilku později bude hrnec jako nový a vy se tak můžete znovu pustit do dalšího vaření.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Úklidové služby Praha

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek