Péče o dřevěné parkety

Péče o dřevěné parkety

Parkety. Jeden z nejoblíbenějších typů podlah pro české domácnosti. Aby však šlo o perlu místnosti a chloubu celé rodiny, potřebují často i patřičnou dávku pozornosti a péče. My v EkoBIT ale víme, jak a čím dřevěné parkety čistit a není to tak obtížné, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Na každodenní čištění může povětšinou stačit smeták nebo vysavač. Minimálně jednou za čtrnáct dnů však je rozhodně vhodné dřevěné parkety přetřít vlhkou utěrkou nebo speciálním parketovým mopem.

Je ale důležité myslet na to, aby dřevěné parkety brzy vyschly. A to maximálně do jedné minuty. To tedy znamená, že dřevo nikdy příliš nenamáčejte, neboť by v krajním případě mohlo nabobtnat. Ostražitost se vyplatí hlavně u jasanu nebo buku, které jsou na vlhkost obzvlášť citlivé.

Při péči o dřevěné parkety se ale určitě vyhněte agresivním čistícím prostředkům. V EkoBIT se v mnoha městech po celé České republice dlouhodobě zabýváme ekologickými úklidy, a proto můžeme doporučit třeba speciální mýdlo na ošetření olejovaných dřevěných pohled, anebo vybraný čistící prostředek na lakované podlahy, jako je Pattex na parkety nebo kupříkladu HG čistič na dřevěné parkety.

Pokud však zrovna nemáte tyto speciální přípravky k dispozici, ty univerzální spíše nepoužívejte. Dřevěné parkety totiž zbytečné vysušují a tím tedy i poškozují. V krajním případě je nejlepší alternativou běžné mazlavé mýdlo. Představuje totiž poměrně spolehlivý přípravek na čištění.

A jak na skvrny? K tomu určitě dobře fungují koncentrované prostředky na čištění dřevěných pohled na bavlněném hadříku. Možností rovněž je, a to hlavně na silnější skvrny, líh smíšený s vodou, a to v poměru jedna ku jedné. Při práci je ale potřeba si dát velký pozor, ať svůj domácí klenot zbytečně nepoškodíte.

Vytištěno z webu www.ekologickyuklid.eu od EkoBIT Ekologický úklid
Profesionální renovace parket

Podobné články

Přečtěte si zajímavé rady a tipy, jak uklízet ekologicky a být maximální šetrný k přírodě a životnímu prostředí.

10 zaručených tipů na (nejen) jarní úklid

Stanovte si jasné cíle a ty dodržujte. Důležité je si pojem “jarní úklid“ rozfázovat na dílčí úkoly. Tyto úkoly by se měly koncentrovat vždy na jedno místo.

Celý článek

Velký jarní úklid snadno a rychle.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně uklidit.

Celý článek

Úklid nemusí být jen nepříjemná a obtěžující práce

K čištění a ošetřování předmětů v domácnosti používaly naše babičky snadno dostupné, účinné a levné přírodní prostředky i suroviny. Pojďme se podívat jaké.

Celý článek

Chcete prodat nebo pronajmout byt či dům? Úklid je základ.

Chystáte se do většího, přesídlujete do domku na vesnici nebo jste zdědili byt a chcete ho pronajmout? Pak bude určitě potřeba svůj starý domov připravit.

Celý článek